Örömteli élet Percek 2.rész- A pozitív gondolkodás NEM hurráoptimizmus!

Biztos Te magad is találkoztál már azzal a nézettel, miszerint az vagy, amire gondolsz! És, ha ügyesen csinálod, még be is vonzod, amit szeretnél! Egyszerűen csak ki kell zárnod azt, ami bánt, ami rossz, nem szabad “rosszra” gondolni, csakis a szépre, és jóra, mert fő a pozitív gondolkodás! Na igen ám, de ez nem az! És, ha mindeközben Te megosztod egy-egy helyzettel kapcsolatos érzéseid, és aggályaid, könnyen előfordulhat, hogy azt kapod, szörnyen negatív vagy!…

A következő percekben azt fogjuk körbejárni, hogy mi a különbség a lelkendező optimizmus, vagyis hurráoptimizmus, és az egészséges keretek között történő pozitív gondolkodás között! Mert a pozitív gondolkodás, NEM hurráoptimizmus, azonban vannak, akik össztévesztik a kettőt, ezzel önmagukat is veszélybe sodorják, valamint a környezetük számára is okozhatnak nehézségeket!

 

 

 

Mi is az a hurráoptimizmus?

 

A hurráoptimizmus egyfajta mesterséges, lelkendező optimizmust jelent, mely a 21. századra az egész világot meghódította a self-help mozgalom által. Rengeteg önsegítő könyv íródott ennek tükrében.

Legfőbb üzenete a mozgalomnak az, hogy a negatív gondolatokat pozitív gondolatra kell cserélni, és mindenben a lehető legjobbat kell látni, nem törődve életünk nehézségeivel, problémáival, és az ezekkel járó negatív érzésekkel.

Az vagy, amit gondolsz! – hangsúlyozzák előszeretettel.

Lássuk be, a hurráoptimizmus nem más, mint egyfajta irreális optimizmus, melynek következtében az illető a valóságot szélsőségesen torzítja, és nem valósan észleli. Mindeközben az érzelmek súlyos mértékű elfojtása történik…. így kicsit sem veszélytelen dologról van szó, sőt rendkívül ártalmas tud lenni!

 

 

 

Az elfojtás és annak veszélyei

 

Az elfojtás nem más, mint egyfajta elhárító mechanizmus, hátterében több ok is állhat, de általánosságban véve lehetővé teszi azt, hogy segítségével védjük magunkat mindattól, ami kellemetlen illetve fájdalmas. Védjük magunkat attól, amivel nem akarunk szembenézni, ne kelljen kimutatni azt, amit érzünk.

Hogy miért veszélyes ez? Az elfojtott tartalmak kerülőúton ugyan, de visszatérnek, mégpedig sok esetben tünetek formájában.

Már a 80-as években is sor került olyan vizsgálatokra, melyben vizsgálatvezetők a daganatos betegségek és a személyiség közötti összefüggéseket vizsgálták. A daganatos betegségekre érzékeny személyiségtípust C típusnak nevezzük, és az ilyen típusú személyekre bizony az elfojtás kimondottan jellemző.

Vagyis ez is azt igazolja, hogy az elfojtásnak bizony súlyos negatív következményei vannak a mentális és fizikai egészségünkre nézve.

 

 

 

Most pedig meg fogjuk nézni, hogy mit jelent az egészséges keretek között történő pozitív gondolkodás!

 

A pozitív gondolkodás

 

A pozitív pszichológia tükrében a pozitív gondolkodás egyfajta reális reménykedés.

És amiben leginkább eltér a hurráoptimizmus nézeteitől az az, hogy bizony attól még, hogy pozitívan gondolkodunk,  időnként átélünk negatív érzéseket, de ez így van rendjén…. így van jól!

 Fontos belátni, hogy nem egészséges az, amikor valaki nap, mint nap rózsaszín szemüvegen keresztül látja a világot… akár még másokkal szemben is érzéketlenné tehet.

 

 

Összefoglalás

 

A pozitív életszemlélet lényege tehát nem a képbe nem illő, negatív érzelmeink elfojtása, irreális észlelés, ahogy arra a hurráoptimizmus int bennünket. A hangsúly a tudatosságon, önismereten, rugalmasságon, ellenálló képességen van… ezek azok, amelyek lehetővé teszik azt, hogy megküzdjünk megpróbáltatásainkkal, úgy, hogy akár még fejlődhetünk is általuk!

És, ha még nem töltötted le online tréningem első, DÍJMENTESEN letölthető fejezetét, töltsd le azt is, az alábbi linken eléred!

Kezdd itt!

Örömteli napot kívánok!

Viki 🙂

 

Play Video

Ha hasznosnak találtad a hanganyagot, oszd meg bátran ismerőseiddel is!

Share on facebook
Facebook
Share on email
E-mail
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Iratkozz fel, hogy értesülhess a legújabb bejegyzésekről!

Nézd meg, a többi Örömteli Élet Percek bejegyzést is!