Örömteli élet Percek 4.rész- Így fejleszd lelki ellenállóképességed! 9+1 tipp!

Sorozatom előző részében megnéztük, hogy mit jelent a Reziliencia, és mi jellemzi azt a személyt, aki birtokában van ennek a képességnek. Most pedig abban szeretnék segíteni Neked, hogy Te magad mit tudsz tenni lelki ellenállóképességed fejlesztése érdekében! Mert, hogy a reziliencia a 21.század emberének nélkülözhetetlen képessége! Ráadásul nem csak abban segít bennünket, hogy meg tudjunk küzdeni a stresszel terhelt, érzelmileg nehéz helyzetekkel, hanem, vizsgálati eredmények azt igazolják, hogy a reziliencia összefüggést mutat az önmegvalósítással, egészségtudatos magatartással, de még a krónikus betegségekkel való megküzdéssel is!

 

 

Lehetőség a fejlődésre

 

Ellenálló képességünk fejlesztéséhez elengedhetetlen az, hogy egy-egy megpróbáltatással teli helyzetben képesek legyünk meglátni a fejlődés lehetőségét!

Például, kérlek próbálj visszaemlékezni egy olyan élethelyzetre, amely kihívás elé állított, és próbáld megvizsgálni azt, hogy mi az, amit megtanított számodra ez a helyzet, illetve mi az, amiben fejlődtél általa?

 

 

Irányítás helyett elfogadás

 

Mi emberek, szeretjük előre tudni a dolgok alakulását, és szeretjük kézben tartani az irányítást. Azonban vannak olyan élethelyzetek, amelyek kimenetele nem rajtunk múlik. Ilyen esetekben, ha mindenáron ragaszkodunk az irányításhoz, akkor ezzel csak a saját helyzetünket nehezítjük, mert bizony bármennyire igyekszünk, nem tudjuk befolyásolni az adott helyzet alakulását! Viszont, ha megtanuljuk elfogadni, hogy az irányítás nem mindig a mi kezünkben van, és azt, hogy időnként a legtöbb, amit tehetünk az, hogy elfogadjuk amit megváltoztatni nem tudunk, lényegesen könnyítünk helyzetünkön!

 

 

 

 

 

Célok, SMART modellel

 

Időről-időre tűzzünk ki célokat, ehhez érdemes a SMART modell-t alkalmaznod!  A SMART egy mozaikszó, a helyesen megfogalmazott cél jellemzőit tükrözi.

Vagyis, a helyesen megfogalmazott cél KONKRÉT, MÉRHETŐ, ELÉRHETŐ, RELEVÁNS, IDŐBEN KORLÁTOZOTT!

Vagyis, amikor kitűzzük céljainkat, a következő kérdésekre kell hogy választ adjunk:

Pontosan mit szeretnék elérni?

Mikor mondható el az, hogy elértem? Hol van az a pont?

Elérhető-e számomra az adott cél, reális-e?

Mi motivál arra, hogy elérjem?

Amit kitűztem, Mikorra szeretném megvalósítani?

 

 

 

Tervezés, megvalósítás!

 

A következő lényeges pont a tervezés! Ebben nagy segítségedre lehet egy tervező, vagy napló, amelyben napról-napra meg tudod tervezni a teendőid. Érdemes este átnézni, hogy az adott mi az, amit sikerült megvalósítani, illetve érdemes este megtervezni a következő napot!

Itt is fontos, hogy megmaradjunk a realitás talaján, és csak annyi teendőt iktassunk be az adott napra, amennyit teljesíteni is lehet!

Ha biztosra szeretnél menni, érdemes egy-egy tennivaló mellé odaírni, hogy az adott tevékenység megközelítőleg mennyi időt vesz igénybe!

Valamint, fontossági sorrend alapján jelölhetjük az egyes tennivalókat az ABC betűivel. Ebben az esetben jelölhetjük A betűvel a halaszthatatlan, B-vel, a határidőhöz kötött, de nem sürgető, és C-vel a halasztható teendőinket!

 

 

 

 

Közelíts más irányból!

 

A következő lényeges pont: A nézőpontváltás. Vagyis, problémás helyzetekben segítségünkre lehet, ha megpróbálunk más nézőpontból tekinteni az adott helyzetre. Ennek következtében nem csak a negatívumait látjuk meg az adott helyzetnek, hanem képesek lehetünk arra, hogy észrevegyük a helyzet adta pozitívumokat is!

 

 

Vond le a konzekvenciát!

 

Érdemes feltenni magunknak a kérdést, hogy mit tanultunk egy-egy helyzetből, milyen tanulságai vannak az adott helyzetnek?

 

 

 

 

 

Önismeret, önfejlesztés

 

Fontos, hogy időt és energiát fordítsunk önismeretünk és önértékelésünk fejlesztésére, önmagunk és környezetünk működésének megértésére.

Adok ehhez kapcsolódóan egy házi feladatot, kérlek minden nap gondold végig azt, hogy az adott napon, mi az, amiért büszke lehetsz önmagadra?

 

 

Lásd meg a jót!

 

Kérlek próbáld meglátni az egyes helyzetekben a benne rejlő lehetőségeket, és mindazt, ami pozitívuma a helyzetnek.

Ehhez kapcsolódó téma a hála kifejezésének gyakorlása is.

Például, ma este ha lefekszel, gondold kérlek végig, hogy mi az, amiért ma hálás lehetsz, majd ismételd ezt meg minden egyes nap!

 

 

 

 

Ápold kapcsolataid!

 

Feladatunk időről-időre energiát fordítani társas kapcsolatainkra, ami rohanó világunkban nem mindig olyan egyszerű feladat! Gondold kérlek végig, mikor és hogyan tudnál több időt fordítani kapcsolataidra?

 

 

Első az egészség!

 

Lényeges feladatunk az is, hogy egészségtudatosan éljünk. Te hogy állsz ezen a téren?

Gondold kérlek végig, mit tudsz tenni azért, hogy fejlődj ebben?

Hogyan táplálkozol, mennyire mondható egészségesnek? Mennyire figyelsz oda a mozgásra? Alszol-e eleget? És van-e időd a feltöltődésre, kikapcsolódásra? Hogyan vezeted le a stresszt?

HA ezekre a kérdésekre választ adsz, tudni is fogod milyen teendőid vannak a korábban felsoroltakon kívül!

 

 

 

 

 

Ha pedig úgy érzed, hogy szeretnél még többet tenni lelki ellenállóképességed fejlesztéséért, szeretettel ajánlom figyelmedbe Online tréningem, melynek első fejezete DÍJMENTESEN letölthető az alábbi linken:

Kezdd itt!

Remélem, hogy hasznosnak találtad a fenti sorokat! Sorozatom következő részében a Kaméleon személyiségről lesz szó! Addig is szeretettel várlak zárt Facebook csoportomban, valamint az Instagramon, ahol bejegyzéseimen kívül, naponta többször is jelentkezem Story formájában!

Várlak szeretettel!

Örömteli napokat kívánok!

Viki 🙂

Play Video

Ha hasznosnak találtad a hanganyagot, oszd meg bátran ismerőseiddel is!

Share on facebook
Facebook
Share on email
E-mail
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Iratkozz fel, hogy értesülhess a legújabb bejegyzésekről!

Nézd meg, a többi Örömteli Élet Percek bejegyzést is!