Örömteli élet Percek 1.rész-Így született meg az Örömteli élet!

Bemutatkozásomban ezt írtam: ,,Idővel megfogalmazódott bennem az, ha az én életemnek valóban az a feladata, hogy segítő kezet nyújtsak azoknak az embereknek, akik hasonlóan reménytelennek, kilátástalannak látják a helyzetüket az élet megpróbáltatásai következtében, mint egykor én,  szeretnék egy olyan eszközt a kezükbe adni, mely segítséget tud nyújtani egy örömteli élet kialakításában és fenntartásában!

Így született meg az Örömteli élet Életmód Program!

A következő percekben arról lesz szó, hogy miért pont ezt a nevet választottam a programnak, valamint a brandemnek, és megnézzük azt is, hogy mitől lesz egy élet Örömteli? 🙂

 

 

 

Boldogság helyett Örömteli élet

Amikor elkezdtem dolgozni a programon úgy éreztem, hogy nem szeretném, ha a nevében szerepelne a boldogság szó. Abban az időben rendkívül felkapott téma lett a boldogság, kicsit úgy éreztem sokszor, hogy már a vízcsapból is ez folyik, olyasfajta lerágott csont már, máskor pedig azt, hogy túl van misztifikálva, így esett a választás az Örömteli élet elnevezésre. És így lett ez a brandem neve is.

 

De, mi fán terem a boldogság?

Sonja Lyubomirsky, Amerikában élő, orosz származású pszichológus, akit a pozitív pszichológia élen járó képviselőjeként tartunk számon, Boldogságmítoszok c. könyvében 3 boldogságmítoszt ismertet, vagyis olyan hiedelmeket, amelyek útjában állhatnak annak, hogy tegyünk boldogságunk érdekében.

Melyek ezek?

1.A boldogság életkörülményeinktől függ!

2.A boldogság eleve elrendelt, vagy boldogunk vagyunk, vagy pedig nem!

3.A boldogságra rá kell találni, vagyis fontos szerepe van a szerencsének!

Na, de hogy is van ez valójában? Nézzük!

 

 

 

A boldogság tortadiagrammja

Ellenben a sokakban élő hiedelmekkel, boldogságunk mértéke sokkal inkább függ tőlünk, mint a szerencsétől, vagy éppen az életkörülményeinktől.

A boldogság tortadiagrammja, szintén Sonja Lyubomirsky nevéhez kapcsolódik, és azt szemlélteti, hogy mely tényezők, mekkora mértékben felelősek boldogságunkért.

Ez alapján azt mondhatjuk, hogy  boldogságszintünkért 50%-ban a genetikai adottságok, 10%-ban a környezeti tényezők, és 40%-ban a saját szándékos tetteink a felelősek.

Hitemen, és küldetéstudatomon kívül ezek voltak azok a vizsgálati eredmények, melyek arra motiváltak, hogy kidolgozzam a programot. 

 

De, mitől lesz egy élet Örömteli?

Mivel munkám során a poitív pszichológia szemléletében dolgozok, ezért az Örömteli élet meghatározása során is az irányzat elméleteit hívtam segítségül, mégpedig a jóllétstruktúrákat.

Ezek alapján azt mondhatjuk, hogy az Örömteli élet nélkülözhetetlen feltétele:

 • az érzelmi,

 • pszichológiai,

 • társas, és

 • spirituális jóllét állapota. 

A fizikai jóllét nem szerepel a felsorolásban, de, mint ahogy azt tudjuk is,  fizikai egészségünkért a lélek szintjén is tehetünk.

Dr. Edward Bach is azok közé tartozott, akik  a test és lélek kapcsolatát hangsúlyozták.

Mégpedig arra hívta fel a figyelmet, ha megismerjük testünk jelbeszédét, és megértjük testünk jelzéseit, könnyen megfejthetjük, mit akar a lélek üzenni.

Ebben az esetben nem kell megvárni, amíg fizikai tüneteket produkálunk, elég, ha odafigyelünk lelkiállapotunkra nap, mint nap.

Érzelmi jóllét

Ahogy azt fentebb írtam, az Örömteli élet nélkülözhetetlen feltétele az érzelmi jóllét,  amit egyébként szubjektív jóllétnek is nevezünk, és két fő összetevője:

 • a pozitív és negatív élmények összessége, valamint

 • az élettel való elégedettség.

Egyébként azt az állapotot, amit mi boldogságnak nevezünk, az érzelmi jóllét tükrözi leginkább!

A szubjektív jóllét elmélet azt hangsúlyozza, hogy nem csak akkor vagyunk és lehetünk boldogok, ha csupán pozitív érzéseket élünk át, hanem a hangsúly, a pozitív és negatív érzelmek egyensúlyán van.

 

Pszichológiai jóllét

Az Örömteli élet következő lényeges eleme a pszichológiai jóllét. Arra a személyre, aki megéli a pszichológiai jóllét állapotát, a következők jellemzőek:

 • Pozitívan értékeli önmagát és az életét, ismeri személyisége pozitív és negatív oldalait is, azokat elfogadja

 • Úgy tud tekinteni az életére, hogy annak célja van, tud hinni élete értelmében

 • Folyamatosan vágyat érez a személyes növekedésre, fejlődésre

 • Harmonikusan működő kapcsolatai vannak, melyben bizalmat, intimitást él át

 • Intellektuális és érzelmi autonómia, azaz függetlenség jellemzi, továbbá bízik saját véleményében, még akkor is, ha az eltér a többiekétől

 • A környezetben rejlő lehetőségeket meglátja, és tud élni velük

 

 

Társas jóllét

Mivel az ember társas lény, ezért az örömteli élet nélkülözhetetlen eleme a szociális jóllét állapota is.

Szociális jóllétről akkor beszélünk, ha jól érezzük magunkat, és jól is boldogulunk a szociális világban. Harmonikusan működő kapcsolatokkal rendelkezünk, pozitívan tudunk viszonyulni ahhoz a közösséghez, amelyhez tartozunk, a közösség aktív és értékes tagja tudunk lenni, vagyis tudunk valami értékeset nyújtani a közösség számára.

 

 

Spirituális jóllét

Azon túl, hogy társas lények, spirituális lények is vagyunk.

A spirituális jóllét állapotában,

 • pozitívan tudunk viszonyulni az élet nagy kérdéseihez, pl. a halandóság problémája, vagy az élet értelmének és céljának keresése

 • hiszünk egy magasabb erő létezésében

 • az ideális lelkiállapot megteremtéséhez fontosnak tartjuk a szeretetet, megbocsátást

 • képesek vagyunk megélni egy-egy lélekközeli pillanatot

 

 

Hogyan lehet Neked is Örömteli az életed?

Az Örömteli élet Életmód program jelenleg konzultáció formájában érhető el, viszont hamarosan lehetőséged lesz online tréning formájában elsajátítani!

Addig is, tekintsd meg nemrég készült online tréningem, melynek első fejezete DÍJMENTESEN letölthető, a hozzá tartozó több, mint 20 oldalas munkafüzettel együtt!

https://oromtelielet.com/kezdd-itt/

 

Örömteli napokat kívánok!

Viki

 

Felhasznált irodalom:

Nagy Henriett (2019): A pozitív pszichológia alkalmazása klinikai és egészségpszichológiában. ELTE Eötvös Kiadó, Budapest.

Sonja Lyubomirsky (2015): Hogyan legyünk boldogok? – Életünk átalakításának útjai tudományos megközelítésben, Ursus Libris, Budapest.

 

Play Video

Ha hasznosnak találtad a hanganyagot, oszd meg bátran ismerőseiddel is!

Share on facebook
Facebook
Share on email
E-mail
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Iratkozz fel, hogy értesülhess a legújabb bejegyzésekről!

Nézd meg, a többi Örömteli Élet Percek bejegyzést is!