Örömteli élet Percek 3.rész- Reziliencia, az Örömteli élet alapja

Munkám során gyakran találkozom azzal a kérdéssel, hogy: ,,Mi a magyarázata annak, hogy megpróbáltatásokkal teli élethelyzetekbe, van olyan személy, aki belebetegszik, és az eseményt követően hosszú ideig viseli az átéltek nyomait, míg más könnyebben átvészeli az adott helyzetet, és még az is lehet, hogy fejlődik általa?!

Nyílván, több oldalról is meg lehet közelíteni az adott kérdést, de ami biztos: Az, hogy  egy-egy élethelyzetet hogyan élünk meg, abból miként kerülünk ki, függ attól, hogy milyen mértékben vagyunk a rugalmas lelki ellenállóképesség birtokában, vagyis mennyire vagyunk reziliensek.

Az elkövetkezendő percekben megnézzük, hogy mit jelent pontosan a Reziliencia, mint fogalom, és megnézzük azt is, hogy mi jellemzi azt a személyt, aki rugalmas lelki ellenállóképességgel rendelkezik!

 

 

Meghátrálni, de nem eltörni!

 

Ahogy, arra a bevezetésben utaltam, a Reziliencia, mint megnevezés Rugalmas lelki ellenállóképességet jelent. A szónak a gyökere a “salire” latin eredetű szó, melynek jelentése ugrani, így a REsalire azt jelenti, hogy visszaugrani, meghőkölni, de nem eltörni. Ez alapján már tudunk is következtetni arra, hogy mi az egyik leglényegesebb tulajdonsága a reziliens személynek, de erről később lesz szó! Most nézzük meg a Rugalmas lelki ellenállóképesség definícióját!

 

Viszontagságos körülményből optimális kimenet

 

Gordon szerint, a reziliencia egy olyan képesség, mely lehetővé teszi a viszontagságos körülményekkel való megküzdést, mindeközben segíti a boldogulást, a fejlődést, és a kompetencia növelést. Így a személy pozitívan kerül ki a viszontagságos körülmények közül.

Gordonon kívül, természetesen mások is foglalkoztak a rezilienciával, így megalkották annak definícióját, most nézzük meg az egyes definíciók azonosságait!

Ami megegyezik az egyes defíníciókban az az, hogy :

  • Egy viszontagságos külső környezetet feltételeznek

  • A személy rendelkezik olyan tulajdonságokkal, képességekkel, melyek lehetővé teszik a helyzettel való megküzdést, és egyfajta védelmet nyújtanak

  • Ennek következtében pedig, a helyzetnek egy optimális kimenetele van

 

 

A reziliens személy

 

Most akkor nézzük meg azt, hogy mi jellemzi a reziliens személyt, természetesen, a teljesség igénye nélkül!

  • Ahogy azt már fentebb írtam, a reziliens személy a stresszelt terhelt, érzelmileg megterhelő helyzetekkel sikeresen meg tud küzdeni. Kontrollálni tudja érzéseit, ura tud maradni a helyzetnek

  • Képes meglátni az egyes helyzetekben rendelkezésére álló lehetőségeket, és azokkal tud is élni, valamint kreatív problémamegoldó képességgel rendelkezik

  • Viszonylag, könnyen tud alkalmazkodni a változásokhoz

  • Harmonikusan működő kapcsolatokkal rendelkezik

  • Céltudatosság, pozitív életszemlélet jellemzi

  • Stabil önértékeléssel bír, így képes kiállni önmagáért, önazonosság jellemzi

  • Tisztában van képességeivel és tudja is azokat kamatoztatni

 

Válj Te is rezilienssé!

 

A fenti sorokat olvasva, valószínű, hogy megfogalmazódik benned az, hogy milyen szerencsés az az ember, aki birtokában van ennek a képességnek! Ha így van, van egy jóhírem, mégpedig az, hogy egy olyan képességről van szó, ami fejleszthető!

Vagyis, Te is, én is, mindannyian tudunk tenni azért, hogy fejlesszük lelki ellenállóképességünket!

 

 

30 napos kihívás a reziliencia jegyében!

 

Tekintettel arra, hogy óriási szüksége van a 21.század emberének erre a képességre, január 4.-én útjára indult 30 napos kihívásom, melynek célja az, hogy edzük lelki ellenállóképességed!

Igaz, kihívásom véfelé járunk, de mivel az elmúlt hetekben sok pozitív visszajelzést kaptam kezdeményezésemmel kapcsolatban, ezért Feburár első hetében indul a következő “turnus”, melynek Te is résztvevője lehetsz!

Ha felkeltettem érdeklődésed, és szeretnél Velem tartani, kérlek jelentkezz zárt Facebook csoportomba, ahol értesülhetsz a Kihívással kapcsolatos legfrissebb hírekről!

A csoport elérhetősége:

https://www.facebook.com/groups/921278051663510

 

Van még egy szuper hírem!

 

Tavaly év végén összeállítottam egy Online Tréninget azért, hogy minél több követőm tudjam segíteni lelki ellenállóképességének a fejlesztésében! Téningem első fejezete DÍJMENTESEN letölthető! Az első fejezet a Múlt megbékélésével foglalkozik…. Ha szívesen töltöd az időd önfejlesztéssel, az alábbi linken le tudod tölteni!

Kezdd itt!

 

 

Remélem, hogy hasznosnak találod majd Te is, amennyiben igen, kérlek oszd meg Ismerőseiddel is!

Örömteli napot kívánok!

Viki 🙂

 

Play Video

Ha hasznosnak találtad a hanganyagot, oszd meg bátran ismerőseiddel is!

Share on facebook
Facebook
Share on email
E-mail
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Iratkozz fel, hogy értesülhess a legújabb bejegyzésekről!

Nézd meg, a többi Örömteli Élet Percek bejegyzést is!