Örömteli élet Percek 5.rész- Veszélyes személyiségtípus: A társadalmi kaméleonok

Ha meghallod a kaméleon szót, mi az ami így elsőre eszedbe jut róla?

Szerintem sokunknak az, hogy egy olyan állatról van szó, amely változtatja a színét.

Sorozatom mai részében az emberi kaméleonokról, vagy társadalmi kaméleonokról lesz szó, akik elnevezése onnan ered, hogy álláspontjaikat, véleményüket, viszonyulásukat, jó benyomáskeltés céljából, valamint érdekeik mentén változtatják.  De mi áll ennek a viselkedésnek a hátterében, milyen előnyei és hátrányai vannak?

 

 

 

A látszat néha csal!

 

Amikor egy emberi kaméleonnal találkozunk, kezdetben még csak annyit látunk belőle, hogy rendkívül kedves, olyan kicsit már túlzottan is. Lehet érdeklődő is velünk kapcsolatban. Feltűnhet az is, hogy rendkívül jól tud alkalmazkodni a környezetéhez, ami időnként lehet akár irigylésre méltó is.

Számomra a felsoroltak közül a legfigyelmeztetőbb, leggyanúsabb jel a túlzott, erőltetett kedvesség. Mindannyian emberek vagyunk, nap, mint nap ilyen- olyan problémákkal küzdünk, én azt vallom, hogy lehetetlen az, hogy valaki minden nap, minden szakaszában ugyanolyan bájos és kedves legyen.

Amikor egy társadalmi kaméleonnal van dolgunk idővel megértjük, hogy a túlzott kedvesség, a túlzó alkalmazkodás, érdeklődés, mind-mind egy játszma része, mely segíti őt abban, hogy el tudja érni, amit szeretne. Sok esetben nagyon ügyesen boldogulnak, sőt bizonyos körökben még népszerűségre is szert tudnak tenni, ha nem derül fény arra, hogy ez nem a valódi arcuk, amit mutatnak, és nem őszintén jön, amit látunk.

 

 

 

 

 

 

A megfelelő embernek lenni, a megfelelő időben és helyen!

 

Ugye azt mondtam, hogy az emberi kaméleonok egyfajta szerepet játszanak el.

Ennek kapcsán, eszembe jutott, Shakespeare híres idézete, mely szerint:

,,Színház az egész világ,
És színész benne minden férfi és nő:
Fellép és lelép: s mindenkit sok szerep vár
Életében.”

De, akkor van-e kivetnivaló az emberi kaméleonok viselkedésében?

Az tény, hogy életünk során mindannyian több szerepnek is eleget kell tennünk, mert jelen vagyunk gyermeki, szülői, házastársi szerepben, vagyunk munkavállalók és kollégák, barátok, barátnők…. de van valami, ami közös ezekben a szerepekben: ez pedig az, hogy egészséges viszonylatban minden kapcsolatunkat erkölcsi értékrendünk szerint alakítunk, és szerepeinknek is értékrendünk szerint teszünk eleget. Ami, ha stabil, akkor fel fogjuk vállalni azt, amiben hiszünk, akkor is, ha a másik nem hisz benne.

Nem szidjuk a másik háta mögött azt, akinek egyébként nap, mint nap mosolygunk az arcába, valamint felvállaljuk azt, amit mondunk, nem fogunk másnap homlokegyenest mást mondani az adott dologgal kapcsolatban.

Az emberi kaméleon nem foglalkozik értékrendjével, lehet, hogy nincs is stabil értékrendje, vagy az sem baj, ha egy bizonyos szint alá süllyed, egy valami fontos számára,

Márk Snyder a téma szakértője úgy fogalmaz, az, hogy:

„a megfelelő embernek lenni a megfelelő helyen, a megfelelő időben”.

Ez segíti őt a jó benyomás keltésében, és érdekei érvényesítésében.

 

 

 

 

 

 

Mi áll a kaméleon sikere hátterében?

 

A társadalmi kaméleonokat magas önmonitorozás jellemez, vagyis gondosan figyelik azokat a jeleket, melyekből megtudhatják, hogy mit várnak tőlük az egyes helyzetekben, ez segíti őket abban, hogy jó színben tűntessék fel magukat, és kivívják mások szimpátiáját és elismerését, ami számukra sokkal jelentősebb, mint hűnek maradni önmagukhoz.

Biztos találkoztál már olyan személlyel, akinek az érzések kiülnek az arcára, és szavak nélkül is árulkodik nem tetszéséről, negatív véleményéről.

A társadalmi kaméleonokról ennek ellenkezője mondható el, vagyis az, hogy profi módon tudják palástolni érzéseiket, ami szintén jelentős segítséget jelent számukra abban, hogy miközben másképp cselednek, mint éreznek, és gondolkodnak, mindezt úgy tegyék, hogy még csak a gyanú se merüljön fel azzal kapcsolatban hogy ez nem őszinte.

Most nézzük meg azt, hogy milyen eszközei vannak egy kaméleonnak?

 

 

Könnyen belesétálhatunk a csapdába!

 

A társadalmi kaméleonok által leggyakrabban használt eszközök közé tartoznak a következőek:

 

  1. Másolás

1999.-ben egy vizsgálatban azonosították magát a kaméleon effektust, aminek a lényege az, hogy mi emberek, önkéntelenül is másoljuk egymást, és ezzel egyébként ki is váltható a másik szimpátiája, innentől kezdve az utánzást, másolást az emberi kaméleonok gyakran alkalmazzák.

 

  1. Bók, dicséret!

A másik tipikus eszköz a bókolás, dícsérgetés, ami szintén jó eszköz arra, hogy a másik elnyerje a szimpátiánkat.

 

  1. Barátságosság

Vizsgálati eredmények azt igazolják, mások megítélésben meghatározó szerepet játszik a barátságosság. És a társadalmi kaméleon is azért olyan barátságos környezetével, mert ez is a jó benyomás keltésében segíti őt.

És ehhez kapcsolódik a következő eszköz, ami pedig a mosoly.

 

4.Mosoly

Az egyik kutatásban fotók alapján kellett megítélni ki mennyire szimpatikus, voltak mosolygós, komoly, nyílt és zárt testtartású fotóalanyok, és az eredmények alapján, a mosolygós emberek rokonszenvesebbek számunkra.

 

 

 

 

 

Te sem, én sem vagyok kivétel, sőt senki sem az!

 

Azért azt megállapíthatjuk, hogy roppant egyszerű belesétálni egy társadalmi kaméleon csapdájába, miután olyan eszközöket használnak, amelyekhez alapjában véve pozitív érzéseket társítunk, gondolok itt a kedvességre, mosolyra, dicséretekre.

Mivel rendkívül ügyesen játszmáznak, könnyű beleesni abba a hibába is, hogy azt gondoljuk, hogy mi biztos kivételnek számítunk, és velünk kapcsolatban másképp gondolkodnak. Vagyis, miközben mások háta mögött mutogatnak, gúnyolódnak, másokat kibeszélnek, minket nem fognak. Nem szabad azt hinni, hogy velünk kapcsolatban képesek másképp működni! Nekik mindig meg lesz a magyarázatuk arra, hogy miért utálkoznak velem, veled a másikkal… miért nem vagy szimpatikus, mi a kivetnivaló benned.

Vagyis, velem, veled, pontosan ugyanúgy járnak el, mint bárki mással.

Rendkívül megosztóak a vélemények a kaméleon személyekkel kapcsolatban, mert, akik nem látnak a színfalak mögé elhiszik, hogy amit látnak az őszinte, az a személy valódi arca, ezek alapján az adott személyt tarthatják kedvesnek, közvetlennek, barátságosnak.

De akik átlátják azt, hogy a személy nem a valódi arcát mutatja, hanem egy felvett szerepnek tesz eleget, mindezt érdekből, ez ellenszenvet válthat ki, mások idegesítőnek tarthatják, illetve a manipuláció miatt keményebb negatív jelzőkkel is illethetik őket.

 

 

Hogy vagyok én magam velük?

 

Őszintén bevallom, hogy jelenleg is vannak társadalmi kaméleonok a környezetemben. Azt is bevallom, hogy én magam is belesétáltam egy-egy kaméleon csapdájába, így teljesen tisztában vagyok vele, mivel jár az, ha az ember közvetlen környezetében társadalmi kaméleonok vannak.

Alapjában véve meg tudom érteni azokat, akik negatív érzéseket táplálnak irántuk, mert tény, hogy nem őszinték, becsapják az embereket, manipulatívak, játszmáznak, és még sorolhatnám, de mára már eljutottam oda, hogy nem engedem meg azt, hogy a viselkedésük felbosszantson, illetve az is hozzátartozik a történethez, hogy tudatosan figyelek arra, hogy arra, hogy ne tudjanak ártani.

 

 

A kaméleon “sikeének” ára

 

Ahelyett, hogy az ellenszenvet tápláljuk magunkban lehet célszerűbb inkább arra tekinteni, amelyben vizsgálati eredmények is megerősítenek, melyek szerint a társadalmi kaméleonok rendkívül boldogtalan emberek.

És gondolj bele, mindeközben a nap jelentős részében arra törekednek, hogy eleget tegyenek az általuk kreált szerepnek, miközben tudjuk, hogy nincs felemelőbb érzés annál, mint amikor önmagunkat adhatjuk, nem kell mást mutatni, mint amit érzünk, kimondhatjuk, amit gondolunk.

A társadalmi kaméleon örökös ellentmondásban él, viselkedése felfogható egyfajta függőségként is, mert ha azt nézzük, a színészkedés függésében él.

Lehetnek bensőséges kapcsolataik, bár azt gondolom, hogy abban sem merik teljes mértékben felvállalni önmagukat, de az is biztos, hogy nagyon sokan vannak olyanok, akik miután már felismerték, hogy kivel és mivel állnak szemben, soha nem tudnának megbízni az adott személyben.

Ha azt látjuk időnként, hogy sokan  “beveszik” a kaméleon viselkedését, és úgymond előnyei származnak abból, amilyen, én magam azt gondolom, hogy nincs az a sikerélmény, ami ilyen áron kellene, önmagam feláldozásával, felületes, őszintétlen kapcsolatokkal, mások manipulálásával. 

 

 

Felhasznált szakirodalom:

What Is A Social Chameleon? Personality Traits, Pros, Cons, And More.

https://www.aconsciousrethink.com/10490/social-chameleon-personality/

The chameleon effect: The perception–behavior link and social interaction.

https://psycnet.apa.org/fulltext/1999-05479-002.html

Social Chameleons – People who Change According to the Circumstances

https://exploringyourmind.com/social-chameleons-people-who-change-according-to-the-circumstances/

The Unknown Personality Type: Chameleons of Society

https://www.theburgergazette.com/2092/opinion/the-unknown-personality-type-chameleons-of-society/

 

 

Remélem, hogy hasznosnak találtad sorozatomnak ezt a részét is! Hogyha vannak olyan témák, amelyekről szívesen hallanál, illetve kérdések, amelyeket szívesen feltennél nekem, szeretettel várom őket, akár Instagramon, zárt Facebook csoportomban!

Sorozatom kövektező részében a spirituálitás témakörét járjuk kicsit körbe, tarts velem legközelebb is!

Örömteli napot kívánok!

Viki 🙂

 

 

Play Video

Ha hasznosnak találtad a hanganyagot, oszd meg bátran ismerőseiddel is!

Share on facebook
Facebook
Share on email
E-mail
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Iratkozz fel, hogy értesülhess a legújabb bejegyzésekről!

Nézd meg, a többi Örömteli Élet Percek bejegyzést is!